Thursday, April 9, 2009

'Adhoc' trip to Sandakan

Me actually baru balik dr Sandakan kelmarin. 4D3N trip on Sat untill Tue using MAS low fares. Dlm sibuk2 training dan sepatutnya tak blh cuti...tp, luckily finally boss kasik jugak cuti. Itupun last minute approved on Fri evening.
We booked this flight on January but mcm takde kesempatan nak cerita dlm blog yg akhir2 ni mcm terpinggir je...kesian TENNITODOKU ni kan....hehe

Ok, cerita pasal Sandakan trip. BEST BEST dan SANGAT BEST! itu je word yg boleh mendescribekan perasaan balik dr sana.
Actually Sandakan itself takdela happening sgt. Dan, kami pun takde special plan nakgi memana kat sana memandangkan me pun tak confirm blh cuti ke tak.
Thx a lot to my cousin yg jadi tourist guide kat sana.

Kami pergi 9 org-me, hubby, Ako, Alani, my parents, my bro, auntie and cousin.

kami br sampai airport kol 7 pagi-nak pergi 9 org..tp yg hantar...hehe

dlm plane...ako n alani were doing very 'well'...n d other pix is the Sandakan view from plane...cantik!

On Sat-no special activity since kami sampaipun dah kol 3 mcm tu. Weather - mcm sini jugak..cuma time- mcm dok kat GMT +9 meaning to say subuh awal dan mlmpun awal.
Mlm tu kami mkn IKAN IKAN dan IKAN. Kat situ tepi laut dan memang ikan sangatla murah dan fresh.

On Sun-round bandar Sandakan including shopping but tak lama sgt..so, mcm takdela blh shopping beriya. But...still sempat rembat pearls, kristal, kuih muih, kain batik, kain pelikat.
Lunch kat pasar dan mlm tu mkn ikan yg bykkkkk kat pasar sim sim dan selepas tu Bowling session!! haha..punyala adhocnya...

orang utan yg sorang2 je nak mkn..nasib kami tak brp baik sbb takde org utan yg lapar..so, tgk sekor ni jela... :(

On Mon-my cousin ajak pergi pulau...tgk PENYU..huhu...'betul ke?'
dan....dgn adhocnya kamipun naik bot selama sejam setengah heading ke Pulau Selingan. Sampai sana dah gelap sbb sebelum tu kami pergi tgk Org Utan kat Sepilok...altho below expectation sbb cuma dpt tgk 2 ekor je WILD org utan..tp, terubatla sbb lepas tu dpt tgk PENYU!!!


Penyu yg dtg bertelur kat sini...mlm tu lebih kurang 20 ekor dtg...memang menakjubkan.....dan pagi tu, kami terjumpa anak penyu yg baru nak masuk ke laut...
FYI-telur penyu kat sini semua dikutip utk pemeraman terkawal dan lepas tu baru dilepaskan...



ni pagi kami jumpa anak penyu...ako siap nak bawak balik nak bela..hehe...semua excited je...satu lagi pantainya memang best..bersih...hubby n my bro n cousin sempat snorkling kejap...diorang ckp memang lawa...
pix sebelah tu hubby n budak2 ni bergaya dgn senjata2 polis yg bejaga kat situ...diorang sentiasa ada sbb pulau tu betul2 sempadan Philippine...




5 comments:

::Umi Sufira:: said...

Aiyak!! Bestnya...bz bz pon sempat pergi trip eh..uploadla gambar...dah lama jugak rasanya tak tengok gambar Alani n Ako..ngee...:P

Me_Bee N Kids said...

Hi yani ,... hisasiburi da ne ..
Upload gambar yek !!

YANI said...

Mimi, huhu...tula sempat sbb dah booked lama...tu yg tak sempat nak roger2 dlm blog ni...gambar nanti ye..

KLina,tunggu ye..nanti saya cuba usaha upload sebyk mungkin...

Me_Bee N Kids said...

Sure seronok gilerr kat sana ..
kalau pi sopping pearl ke kain2 tu berbaloi tak ..?? Murah sket yerr ...?

Sibuk tanye , cam yoyo jer pegi ( dlm mimpi ) ha ha ..

YANI said...

Kak lina..best shopping pearl, kristal tu..cuma tak semurah kat KK..