Saturday, April 18, 2009

Pearls...

cerita pasal sabah sikit lagi ye...hehe...jgn mare..the most reason is : utk kenangan sendiri..
these are all the pearls yg me sempat rembat masa di pasar sandakan. not so much choices as per compared to KK from what i heared...but, it's enough for this moment (;P)
We all plan nak repeat trip ke sabah both to KK and sandakan...nak menikmati hari dipulau lama sikit dan of course shopping byk sikit dan maybe lebih nilai di KK. insyaallah...


yg ontop of d pic..yg satu set tu belong tu Alani. Oleh kerana recently dia makin suka melaram...semua benda dia nak try..dan endup belila dia satu set as kenangan..cantik dan murah benget...bukan semua ni belong tu me...ada certain nak kasik kat mother in law and cousin.

for those who are aiming for any trip in mesia...go to east part coz pantai yg amat cantik...dan unik dr tpt kita....tp, better go for somewhere yg ada someone kita kenal or tourist guide..lg bagus...so bolehla pergi ke pulau or tpt yg kita tak tahu...

adios sabah!! till we meet again :)

TUDUNG BAWAL clearance stock

My sale blog updated with all new tudung bawal..please have a visit---harga runtuh!!!

Monday, April 13, 2009

My parents n gang balik

nak sambung cerita sikit pasal sabah...
we all balik on tuesday, wed terus keje. but my parents n gang dok seminggu which balik on 11th. We 3 beranak (hubby keje) tumpang ngan my cousin gi airport naik bas persiaran yg dipandu oleh my cousin utk ambik diorang.

Alani yg nak jugak duduk kat depan trolley tu...with cousins and aunt..

Dan, yg bestnya lepas balik dr airport...ingatkan semua org bercadang nak balik ke tpt masing2 terus....tetapi.....suddenly all of us headed to my hometown...all was my idea...yg nak makan udang dan ikan besar2 dan fresh2(tanpa perlu memasak sendiri dirumah) yg dikirim oleh my cousin dr sabah bersama luggage parents me...nak makan sedap kena pandai ni....huhu.

Hubby yg abis keje kol 10pun jadi mangsa..kena balik telukintan...tp, dia actually rela kot(assume sendiri) sbb dia memang penggemar udang yg amat sejati....tq hubby!!

Thursday, April 9, 2009

'Adhoc' trip to Sandakan

Me actually baru balik dr Sandakan kelmarin. 4D3N trip on Sat untill Tue using MAS low fares. Dlm sibuk2 training dan sepatutnya tak blh cuti...tp, luckily finally boss kasik jugak cuti. Itupun last minute approved on Fri evening.
We booked this flight on January but mcm takde kesempatan nak cerita dlm blog yg akhir2 ni mcm terpinggir je...kesian TENNITODOKU ni kan....hehe

Ok, cerita pasal Sandakan trip. BEST BEST dan SANGAT BEST! itu je word yg boleh mendescribekan perasaan balik dr sana.
Actually Sandakan itself takdela happening sgt. Dan, kami pun takde special plan nakgi memana kat sana memandangkan me pun tak confirm blh cuti ke tak.
Thx a lot to my cousin yg jadi tourist guide kat sana.

Kami pergi 9 org-me, hubby, Ako, Alani, my parents, my bro, auntie and cousin.

kami br sampai airport kol 7 pagi-nak pergi 9 org..tp yg hantar...hehe

dlm plane...ako n alani were doing very 'well'...n d other pix is the Sandakan view from plane...cantik!

On Sat-no special activity since kami sampaipun dah kol 3 mcm tu. Weather - mcm sini jugak..cuma time- mcm dok kat GMT +9 meaning to say subuh awal dan mlmpun awal.
Mlm tu kami mkn IKAN IKAN dan IKAN. Kat situ tepi laut dan memang ikan sangatla murah dan fresh.

On Sun-round bandar Sandakan including shopping but tak lama sgt..so, mcm takdela blh shopping beriya. But...still sempat rembat pearls, kristal, kuih muih, kain batik, kain pelikat.
Lunch kat pasar dan mlm tu mkn ikan yg bykkkkk kat pasar sim sim dan selepas tu Bowling session!! haha..punyala adhocnya...

orang utan yg sorang2 je nak mkn..nasib kami tak brp baik sbb takde org utan yg lapar..so, tgk sekor ni jela... :(

On Mon-my cousin ajak pergi pulau...tgk PENYU..huhu...'betul ke?'
dan....dgn adhocnya kamipun naik bot selama sejam setengah heading ke Pulau Selingan. Sampai sana dah gelap sbb sebelum tu kami pergi tgk Org Utan kat Sepilok...altho below expectation sbb cuma dpt tgk 2 ekor je WILD org utan..tp, terubatla sbb lepas tu dpt tgk PENYU!!!


Penyu yg dtg bertelur kat sini...mlm tu lebih kurang 20 ekor dtg...memang menakjubkan.....dan pagi tu, kami terjumpa anak penyu yg baru nak masuk ke laut...
FYI-telur penyu kat sini semua dikutip utk pemeraman terkawal dan lepas tu baru dilepaskan...



ni pagi kami jumpa anak penyu...ako siap nak bawak balik nak bela..hehe...semua excited je...satu lagi pantainya memang best..bersih...hubby n my bro n cousin sempat snorkling kejap...diorang ckp memang lawa...
pix sebelah tu hubby n budak2 ni bergaya dgn senjata2 polis yg bejaga kat situ...diorang sentiasa ada sbb pulau tu betul2 sempadan Philippine...




Friday, March 27, 2009

Lama menyepi...

Sorryla ye kengkawan, lama sungguh saya menyepi. Bukannya out of town, cuma out of time. Tak menyempat even nak singgah blog sendiri.
Hopefully semua org sihat dan gumbira dgn hidup masing2.
Me skrg ni dah mcm budak sekolah...asyik kena belajar belajar belajar, training training dan exam dan evaluate dan role play dan training again and again...huh, lama betul dah tak pakai otak yg dah berkarat ni. Tu yg rasa penat sgt...habis kilat2 otak ni..hehe..

Okla...ni sebenarnya curi2 update blog sambil2 buat assessment pasal MS Access MS Word MS PPT...mcm sekolah kan bunyi nya..anyway, jumpa lagi kengkawan...dgn lagi byk update lepas ni...
ni lepas ni nak pergi jenguk semua blog kawan2 lak....bye..adios!

Wednesday, March 4, 2009

Out of office message

I will be away for a while and not be coming back untill early April due to training purpose.
Unfortunately I will have no access to my email as well.

Thank you and have a nice day.
Yani

Thursday, February 26, 2009

2nd day of new life

Terima kasih kepada kawan2 yg sudi meneka lobi manakah itu? dlm my last post. Hari ni dah masuk hari kedua me dah berada dlm company ni. Tp...yg kurang sikit bestnya ialah, kena masuk shift mlm!! sob sob...kena tinggal anak2 utk pertama kalinya kat rumah utk BEKERJA. bila dah kena shift mlm ni, tak tahula nak gambarkan perasaan tu camne....penat, mengantuk, dizzy..tapi yg pentingnya..ada rasa mcm impact yg AMAT besar dlm kerjaya me.
Like me yg memang tak pernah menggambarkan nak kena kerja mlm...tetiba utk first day masuk company baru dgn d very high expectation, tetiba dpt call ckp kena masuk 730PM sampai 530AM.Memang sesuatu yg amat mengejutkan dan terasa mcm maybe ni satu permulaan or petunjuk supaya kita lagi serius kat sini. Kalau boleh, malas dah nak lompat2 lagi..penat woi..nak go thru semua process nak masuk keje ni...mcm2...

Pasal keje mlm...kelam kabut mlm lipas la....carik sape nak tolong jaga budak2..sbb hubbypun keje midshift which is balik kol 11mlm.
So, yg jadi mangsanya ialah...again my youngest brother yg memang boleh harap itu. Kalaula happen dia baca blog ni...memang nak ucap terima kasih byk byk pd sharul. dia memang my lifesaver..sentiasa bersedia jadi bidan terjun kalau me ada problem.

Dan, utk harini plak...terpaksalah tinggal kat rumah babysitter dan bermlm disitu sbb by d time hubby balik rumah, dah mid night...so, mcm nak ambik budak2 tupun..mesti diorang dah tido.

Skrg ni...me sepatutnya dah nak kena tido ni...sbb mlm kang dah nak kena berjaga lagi...9 jam...utk training..utk mendengar tu...bkn nak surf net ke..main game ke..utk dengar training. Memang kritikal sungguh..lepas siap entry ni..nak tido la ni...cadangnya la...hehe.
Eventho sepatutnya nak sambung lagi cerita pasal company ni..tp nantila...panjang sgt la pulak nanti...
Cuma, kesimpulannya setakat ni...ia segah namanya...

Sebelum nak tido ni...nak cerita pasal Alani.
Recently Alani batuk...dan selsema lagi. Setiap kali abis minum susu, dia mesti muntah..mungkin sbb tekak dia gatal dan tak sedap.
So, tadi kami bawak dia gi klinik. First time dr soh pakai nabulizer, sbb kahak dia dah penuh dlm paru2...shock pun ada sbb selama ni tak pernah sampai paru2..lepas pakai nab tu, dia startla mcm nak vomit...tp, dia telan balik..biasala budak2 kan...tak reti lagi.
bila dah tak tahan tgk dia tersiksa mcm tu....me pun korekla dlm mulut dia...dan, lepas tu dia start muntah. Muntah dgn amat banyak..dan penuh dgn lendir sahaja. Lepas muntah, muntah lagi...lepas tu selsema la...lepas tu nangis...muntah....nangis...selsema...berlarutan..
Kesiannya my lil baby....tak sampai hati tgk dia....tp, tgh2 dia mcm tu...terpaksa jugak hantar kat babysitter, sbb mepun perlukan rehat kejap, sebelum masuk keje balik mlm kang.

Masa ni la rasa sedih sgt sgt...
Dimasa anak2 kita perlukan kita, kita tak bolehkan nak tunaikan tanggungjawab kita sepenuhnya...sorry Alani...ibu kena keje..sob sob sob :((

Moga2 anak2 kita dilindungi dan dirahmatiNya. ami-nnn.
dan, apa yg kita buat ni dgn niat nak carik rezeki utk anak2 kita diberkatiNya. amii-n.

Friday, February 20, 2009

Lobby??

Ini adalah gambar lobby/reception sebuah MNC company di Cyberjaya. Di lobby inilah me akan mendaftar utk dapatkan access card utk mula bekerja di syarikat ini.
Soalannya : Lobby company manakah ini?




Hopefully start dr tarikh me mula bekerja disini, me akan mendapat ketengangan yg abadi(or lama sikitla dr company sekarang). So, takdela penat asyik nakgi interview je..
(ni sendiri punya gatal la kan..sape soh asyik lompat je...)

Ganbarimasu!!

Thursday, February 19, 2009

Bengang

Recently me sangat2 sangat2 sangat2 bengang dgn boss kat sini. Cuba semua pembaca fikrikan adakah patut seorang team lead itu buat :
1-datang lambat HARI2
2-rehat lebih dr sejam almost hari2
3-lembab dan lemau.
yg ni nak eloborate sikit. me ni memang pantang betul bekerja dgn boss yg lembab. boss la espnya..kalau colleague tu tahan lagi. kan dia boss, dia sepatutnya kena la pandai, buat keje cepat dan prompted reply his/her staff feedback or do the needful immediately.
kalau dah reply pun lembab, jlnpun slow je mcm tak stabil je...rasa tak mcm ish...lembabnya....boss aku ni.
4-tak reti nak backup agent. pandai carik salah je...dan salahkan kita depan org lain.
5-tak responsible
6-selalu MC, Emergency leave
bla bla bla

the things is SHE's NOT DESERVED to become a TEAM LEAD!!
p/s : altho she's same age with me but it doesnt mean that i cant respect her...but her ethics and attitude make me sick!!

Wednesday, February 18, 2009

Basi weekend activities

Punyala malas nak update blog skrg ni. Hutang tag kawan2 ada byk ni. haiya...napela malas sgt ni. Nak carik phone yg boleh update blog terusla..so, takyahla nak carik pc nak udpate kan.

Last week, utk kesekian kalinya dpt berhujung minggu dgn hubby di rumah sendiri. Sblm nipun adala, cuma ada hal je selalu. Balik my hometown, his howetown etc. This week, we went to our favorite Sg Congkak utk mandi manda. Ni record la...paling lama berendam kat sungai dan lepak kat situ. Kami bertolak dlm kol2, sampai rumah dlm kol 7. Gambar2nya akan diupload kemudian.
And, on Sunday we went to Bagan Lalang, Sepang to mkn ikan bakar. Agak lama sungguh kami tak menikmati ikan bakar. Kami keluar rumah agak awal, tp malangnya bateri kereta KONG!! sob sob..so, kenala mintak tolong org situ utk jump bateri. Dan, oleh kerana hari tu Ahad, tiada workshop yg buka..kamipun gamble je la jln sampai Sepang yg makan masa lebih dr sejam...dan, bila sampai sana punyala konfiden mati enjin. Tup tup..takleh start! kakaka..kenala mintak org lain jump lagi....dan, yg bestnya masa mkn ikan bakar...tak mati enjinpun..hehe..

If anyone doesnt know yet, the spot already become a Bagan Lalang goldcoast. Happening habis tempat tu. Nice and cantik...worth to go. Tempat tu dah jadi mcm PD lak..siap ada gerai jual mcm2..ada byk warong..pantaipun dah upgrade..cuma mcm tak sesuai nak mandi sbb pantai payakan..so, berlumpurla. Skrg diorang siap tgh buat byk chalet tgh laut tu...wo..impressed betul me..tak sangka it was a memorable journey.

Ikan bakar...mcm biasa..BEST!! memang takleh lawan la kat mana2pun kalau nak mkn ikan bakar. Kami order ketam masam manis, udang+sotong goreng tepung, terubuk(yg BYKKK giler tulang tu..tp SEDAP sgt) bakar. Memang puas hati. Except ketam tu mcm tak berapa elok sikit..mcm berbau..but, ini memang very rare happen to this kedaila. Eh, nama kedai ni...senandung malam kot..kalau tak salah. Total kami mkn : RM40++ . tak termasuk ketam tu sbb kami komplen berbau...

Kesimpulannya-- what a weekend!! Pictures..will upload later.


Wednesday, February 11, 2009

Mcm mcm

Kami balik JB emergency minggu lepas ni. Nenek in law merangkap onyang Ako/Alani sakit jantung. Umur dia dah dekat 80 tp selama ni tak pernah sakit. Ni la baru masuk hospital. Kami balik Sabtu pagi sampai JB petang terus melawat dia. Syukur dia nampak mcm sihat je..dlm kita tak tahula kan...but, she's smiling je..

Tukar topik lak. Td ada baca dlm blog Kak lina pasal sis in law dia kena samun. Cerita pasal samun ni...skrg ni byk la jadi..
Dlm last few weeks 1 of my colleague kena samun jugak. Dia dlm perjalanan turun dr kondo dia sesorang petang..alih2 kena samun ngan beberapa lelaki mungkin Melayu berkereta. Diorang tarik rambut, pegang badan..kira mcm sungkurkan kat kereta tu la..pastu terus rampas beg...cabut. Nasib baikla tak kena apa..

Pastu, ada satu lagi kes..yg amat menakutkan pada me berlaku dlm bas RapidKL yg me dok hari2 naik tu.
Incident ni berlaku hari Ahad tengahari. Time tu my friend ni nak ke KL sentral sorang2, dan org ramai dalam bas.
Ada sekumpulan lelaki ni naik bas..pura2 mcm tak kenall each other..dok jauh2..
pastu suddenly diorang pergi kat sorang lelaki ..tutp mulut dia pakai handkechief(mcm dlm movie tu..) agaknya pakai chloroform la...sbb mamat tu mcm pening..pengsan lepas tu...
Sorang tutup mulut, dlm 2, 3 org lagi pegang badan dan terus rampas beg. Lepas tu...diroang tak terus turun. Malah...round dlm bas tu..check sorang2...kot2 ada yg mcm kaya la kot..Dah habis round, barula turun dari bas dengan amannya. Yg sedihnya TAKDE sorangpun buat apa2 dlm bas tu..biar je mamat ni..pening2...dan takdepun org nak repot polis ke...

Tgkla apa nak jadik ngan mesia ni...TAKUT dan TAK SELAMAT..

Friday, February 6, 2009

Ako first homework

ta-ra!!!----hasil kerja sekolah Ako yg pertama.Ako dah pandai menulis...even baru ikut titik2 tu, tp kira satu perkembangan la kan.hehe..puji anak sendiri je kan. kaler apple tu...dia kaler sendiri. terer oi...kaler merah kat epal, dan hijau utk daun. even terkeluar2..tp, kira acceptable la kan utk budak umur 4 thn.


alahai..cita pasal 4 thn ni...actually Ako dah 4 thn masa 2/2 haritu...tp sbb Ako demam teruk, sampai 2 kali gi klinik baru baik...tu yg tak sempat nak celebrate apa2 masa haritu. dahla my hubby pun demam..tu yg mcm langsung takde feeling nak celebrate. takpela, kira hutang ibu ngan abah la ye. kesian dia.

nak cerita satu lagi...hari tu masa kat kg masa dia tgh demam...kami ramai2..me, my parents, my sis, my adik n ipar sembang2 sambil perkena kopi n pisang goreng...Tira(my adik ipar) tulis la word 'mom' kat kertas lukisan. Masa tu budak2 tu semua(my kids n my sis's kids) tgh dok berguling2 la kat situ...tetiba, Ako dgn penuh minatnya ambik pensil tulis jugak, ikut auntie Tira..kami buat biasa jela...sbb dia memang biasa conteng2..tetiba..

'IBU, TENGOK AKO TULIS'.

kami semua tgkla...tgk2 dia tulis ni :

Dia tulis sendiri perkataan ni. (yg ni me tulisla..sbb tak ambik gambar masa tu,tp memang lebih kurang mcm ni la..hehe-buruk tak tulisan ku??kekek)

Me terus cium dia bertubi2...terernya anak ibu....terernya anak ibu....hahahhahahaha

lebih2 lak ibu dia kan....pastu terus berangan...tah2 anak aku ni genius mcm Adi Putra kot...apa nak buat ek..kalau dia genius??kakakakakak

Friday, January 30, 2009

Bride wars



Best cerita ni. Baru tgk semlm kat Midvalley sementara tunggu hubby balik keje.

Sesapa yg mcm ingat ni love story...saya rasa agak silap ye. Ia sebenarnya berkisar pd frendship. Oleh kerana impian perkahwinan sejak kecil mereka sedikit musnah disebabkan TARIKH dan tempat yg clash, tercetusla pergaduhan yg sgt tak boleh diterima akal..sampaila mereka ni betul2 dah merosakkan perkahwinan mereka yg dah dirancang dgn hebatnya : 6th Jun at the PLAZA!!

hahahaha...cerita ni memang kelakar..tp, rasanya better tgk ngan member rather than couple sbb mcm tak brp sesuai utk lelaki kot..
n for me, both actress Anne Hathaway n Kate Hudson were awesome and PRETTY!!!

AWARD : Blog giler ? giler giler

Award ni dr Yani Yusuf. TQ so much. Blog paling gila ke...gila2? whatever la kan...yg penting ingatan kengkawan di alam maya ni.



Syarat2nya adalah seperti berikut :




Oleh itu, me wanna reward this to :
1-Norhayati
2-Masnona
3-Mummy H n H
4-Mimi

Your blog memang best!! Cool!

Thursday, January 29, 2009

FLA----WER n TE RIII

Alani suka bunga!!! kemana2 dia pergi, first benda yg dia akan focus ialah FLA---WER(flower) and TE RII(tree).


So, last week we went to Tmn Bunga raya and Tmn Orkid near to Lake Garden at Jln Duta.
Hmm...kesimpulannya tak brp best. Tak terjagala bunga-bungannnya dan semua pokok2nya. Tp, okla sekadar nak jln2 penuhkan aktiviti hujung minggu.











Wednesday, January 28, 2009

TAG : things I cant stand

Dah berabad2 me tak buat tag ni..i mean tag yg memerlukan penghuraian yg agak panjang. mintak maafla kawan2 ye...
Yang ni....spesel dedicated utk Arni and Kak Lina yg bersusah payah mengtag me...

Things that I cant STAND are :

1-rumah sepah/selerak/kotor dan seangkatan dgnnya
semua rumah yg ada anak kecik confirm sepahkan...sape tak? angkat tangan! iyeke...camne buat tu? pls dont mention about maid ye...me takde maid...hehe.

me ni DARAH A, yg bermaksud amat la terlalu bergantung pd PEMBARIS.
susah ke nak faham? hehe...maksudnya me ni d very very particular about kekemasan dan kesempurnaan. maksudnya me takkan boleh tgk sofa yg sepatutnya bersandar pd dinding tu SENGET dan terkeluar dr garisan(sendiri punya mata punya garisan) or mcm rak tv yg sepatutnya 90 degree dr sliding door dah tersenget mcm 70 degree...

PELIK? itula org darah A.

tp.....itu semua hanyala impian semata2....sbb tula kalau benda2 tu semua tak in proper way, in proper place...me akan jadi sakit kepala...recently me selaluuuuu sgt sakit kepala....agaknya sbb mcm anak2 esp yg kecik tu dah semakin suka menyepahkan barang...dan barang mainan dah bertambah....


Ni la antara makhluk2 comel yg selalu buat kepala ku pening...dgn tukang sepahkan rumah...tukang membingitkan..tukang merungsingkan otak nak beli semua mainan....but, I LUV U BOTH SO MUCH.....muahhs

2-benda yg TAK PEKA
eh ada ke benda bukan hidup yg tak peka? ...okla.
ORG yg tak peka. maksudnya tak peka samada pada ORG sekeliling atau keadaan sekeliling atau benda sekeliling atau keadaaan sekeliling..ei, dah ckp ek..
kesimpulannya TAK PEKA/tak sensitif/takde reflect response or LAMBAT reflect atau dlm japanesenya....ATAMA NO KAITEN GA OSOI desu.

3-most of d *hinese woman or certain people DRIVING STYLE
boleh blah la....pergi ambik lesen balik..jgn ambik lesen terbang. jgn ngorat org yg dok sebelah masa test drive(jpj la kan..hehe)

4-benda tak TEPATI masa
eh ada ke benda yg tak tepati masa? eh adala kan..contohnya jam..yg hampir habis bateri, or dah lama sgt pakai so motor dah nak down..
dan, manusia yg tak tepati masa. tolong jgn jadikan alasan : ala...org melayu...biasala..lambat2 sikit.
*terms and condition apply.

*berkecuali pada org yg dah ada anak dan kena masuk awal pagi ke ofis..
(blh ke exclude kan benda ni)

5-SEMUA DI ATAS

N, me nak tag pada kawan2 blogger me iaitu :

Miszrlina, Shafa, Sadi, Ninies, Mamazana, Norhayati(cutelittlediary), Masnona, Fakhzan, Mimie, Kak Tirana, YaniYusuf(dah bersalin ke dia ni ek), TunFatimah, Crazybeautiful, Zaza dan semua kawan2 blogger termasuk Arni n Klina..best kalau dpt tahu apa yg korang tak suka...boleh la kita ber becareful bila berbicara di alam maya ini...hehe..



Tuesday, January 27, 2009

Babysitter?!

Again, this week we have to send the kids to my mom and dad. It's quite a long story which make us going back to hometown 3 times per week.

We just came back from my hometown on Sunday coz like usual we are a Workaholic(kekek)...working on all Malaysia PH except hari raya(hopefully this year raya also) need to go back for work on Monday. Worst thing is hubby took half day on that day coz his shift should be start at 1230pm, so we have to rush to reach there by 5pm. Luckily my youngest brother also following us back to KL as he had appt on Monday.

On the early Monday morning me left home dgn perasaan tak tenang sbb Ako demam. High fever i guess coz badannya sgt panas dan hidung sumbat plak...very pity my son...while he needs me to take care for him, I have to go to the not so nice office...Hubby la yg bagi mkn ubat...uruskan dia utk hantar rumah babysitter.

Suddenly, around 830am, I had missed call from my babysitter. N, I called back.

Bsitter : Yani, budak2 ada kat sini ke?
Yani : kat sini?KL ke.. aah..ada..kenapa?
Bsitter : K**ti demam la..satu keluarga demam, dgn suami k**ti sekali, semua terbaring je dah 3 hari. So, takleh jagala budak2 tu SEHARI DUA ni.
Yani : (HAAAAAAAAAAA??????WHAT?????????) oo..yeke...takpela. saya bagitahu rezal jap.

Punyala mcm nak terluruh jantungku heard about the very shocking news.It's already 3 days and she just told us on the 3rd day around 830am which normally we were already send the kids at that time. And, it's a very subjective phrase : SEHARI DUA which means...2 hari..or 2+1=3 hari? We will never knew untill we have power to predict when they will recover...hmm...

Ok, actually there's behind story which happen on Friday while hubby sent the kids which the conversation more or less like ths :

Bsitter : rezal cuti ke raya cina?
Hubby : tak...kami dua2 keje.
Bsitter : (muka mcm berubah sikit) o. yeke

I think she wanted to take leaves, but maybe it's too late for her to apply..hehe...mcm company lak kan...tp true is it, we're their employer...so, that's why she just proceed for MC.
Nak kena mintak MC chit ke ni? hmm....

So, because of all these stories....I had to go back to my hometown again yesterday evening around 4 since waiting for my bro to finish his work and he will drive us back. (hubby is stil working untill midnight)
After a vey short night, we drove back to KL at 5 am this morning, sent me stret to d not so best office. And, I am now working with dizzy, drowny, stars all over up on my head(mcm karton tu)...sleepy.

This weekend, we have to go back again and most probably without hubby to pick up my kids.
What a very very tiring long heart-breaking frustrating week.

Thursday, January 15, 2009

Ibu, kita ni cina ke?

Suatu petang sambil berjalan ke kereta, turun dari rumah Kak Siti.

Ibu : Camne sekolah ako? Ok tak?

Ako : Ok...(jawab dgn takde semangat...penat kot dah petang) Ako suka sekolah.

Ibu : Bagus anak ibu. Ako ada kawan tak?

Ako : Ibu, kita ni cina ke?

Ibu : kakakakkakakakaka. takla..kita Melayu, Islam. Kenapa Ako tanya?

(agaknya anak aku ni start confuse dgn diri sendiri ni..sbb dia byk kawan cina...dan semuanya speak in chinese)

Ako : sajela...(sambil senyum2..)

Ako : Ibu, nama cikgu ako Teacher Chong!

Ibu n abah : Woooo....Ako tahu nama cikgu...dahsyatnya..(sambil masing2 terlopong)

Ibu : Apa nama kawan Ako?

Ako : Adam, Luqman, Mang San..bukan kecemasan tau ibu..Mang San...hahahha

Ibu : hahahahhaha...


and the conversation continues...untill they reach home...

Nampaknya my kid now start figuring out himself...who is he, what races, what religion...
Inila masa yg paling kritikal utk kita betul2 explain everything to our kids kan...diorang akan ingat segala yg kita explain..

Sooooo...

Sebelum baca ni, me nak ingatkan jgn muntah ye. Ini sesi ostentatious me. hehe

Masa breakfast td, one of officemate was there. She is a Chinese mid age woman. Have a good look and trendy. She some sort of quite surprised as she said never saw me before and she asked many questions...

N, in d middle of d conveersation, she did asked : Are you married?

I said..yes, with 2 kids.

She was quite shock while saying : Really? YOU LOOK SOOO YOUNG and SO SINGLE!!

hahahahahaha...sila jgn muntah ye.
larikkk.....

Wednesday, January 14, 2009

Driving..

This morning while I'm walking to the bus stop, there's few cars queing at the junction. At first I thought there were quieing, but actually they had an accident. 3 cars which is 1 spectra and 2 wira.
The accident is not that bad I think... as no blood, no people injured and not a big damaged to their cars..as yg me nampakla...sbb belum terang betul.

Okay, lantakla kan diorang accident, but the most irritated thing is, why you all cant drive a little bit and park aside so that everyone can pass through. It's a middle of the junction and there's 3 cars parked in the middle of the road!!
They should still can drive their car coz nothing was crashed on the engine and tyres. Only on the bumper.
Disebabkan accident yg KECIL itu, the road become jammed and people was crowded there. Aiya..benda kecik je tu..bayar sikit2 sorang..gi la bengkel..ambik EL(hehe)....

Please please please ...think of others too!!

Actually it's quite a long time I wanted to blog about the malaysian habit or style of driving.
It's very irritating. It's not all, but almost all(esp *hin*** woman) dont want to think of others drivers while driving. They dont bother to look at their side mirror or back mirror before changing lane, before cross the road etc.

Yg selalu me nak marah ialah masa nak hantar n pikap my kids from babysiter house. We are at the main road.Ni pun satu hal..maybe ramai yg tak tahu konsep main road should have prioritize to jalan dulu. Okay..we are at the main road and there is a junction before to turn right to her apartment.
But, we who are on the main road, need to take extra pre-cautious at the junction. Because, they will just simply masuk from the left simpang cross the road, without sometimes dont even feel to stop at the junction. Ei kan kena berenti kat simpang....aiseh man...
We are the one who have to bagi signal ke kanan..altho simpang nak ke kanan tu jauh lagi...and need to bagi high beam for them to stop.

Do you all have this kind of experience? Diorang ni kalau nak *ati pun, jgnla libatkan org lain kan...*atila sorang2..
sepatutnya masa ambil lesen, benda2 mcm ni kena bagi penekanan lebih sikit kan...

Me ni mcm terer sgt bawak kereta kan..takde la terer..tp, rasanya berhati2 dan berjaga2 la selalu..

Tuesday, January 13, 2009

Blog Rock Award

Received this award from Miszrlina. Thx so much dear!!Your blog rock too!

Me also touching with the wording : Love is blind, but friendship closes it's eyes.
Let's remain our frendship forever all blogger!!*wink*



***the rules***

1.Pick 5 Bloggers that you consider as your best blogging buddies and deserves this award for their contribution towards the blogging community, no matter what language.

2.State the name of the author of each blog as well as a link to each one’s blogs.

3.Each blogger (upon acceptance) of this award should do a post and show the award on their blog and put the name and link to the blog that has given her/him the award.

4.Show these rules…


I dedicated this award to :




4-Crazybeautiful

5-Mamazana

Silalah terima ya, walaupun sudah dpt sebelum ni..hehe

Monday, January 12, 2009

Alani's pacifier

Untill now Alani is still depending on her pacifier to sleep and the most important for her to stay calm in her own world..hehe...mcm dadah lak. For example if she is crying for any reason, just sumbatkan pacifier, and she will stop. Magic kan...
And, also when she is getting and about to sleep, after finished the milk and said 'ABISH !' , sumbatkan pacifier and dia akan golek2...pusing2 selama lebih kurang 10 minit or bergantung pada tahap ketenangan masa tu. Kalau takde org kacau and the temperature is cool enough, she will fall asleep easily.
Altho we dont have A/C, tp kena make sure the fan are turned on and windows are open. Kalau panas, jawabnya tak tido la dia...samala ngan Ako.
Dlm tidopun, kena make sure pacifier tu ada around her. Sbb nanti kalau dia terbangun(separa sedar), she must look for the pacifier and sumbat sendiri. hehe...boleh je jumpa...

And, altho kita tak kasi dia pacifier, tp kalau dia nampak kat mana2..dia mesti mintak...'nak nak'..nak nak'...sambil finger it out.

Mcm tula betapa pentingnya pacifier dlm hidup Alani.

Alkisahnya mlm semlm..kesemua pacifier Alani HILANG!!
Alani ada lebih kurang 3 latest pecifier, and ada 2 old's but still can be use incase of emergency.
But, semuanya tak jumpa...aiseh..punyala me susah hati, round satu rumah..setiap bilik, dapur...semua tpt yg me rasa dia ada masuk. Tp, still tak jumpa..sampaila dia tido....
Skrg ni sepatutnya Alani dah tak bgn mlm utk minum susu, but since she must be awake looking for her pacifier...mepun terpaksala standby bangun mlm ni...nak kena buat susu tgh mlm supaya perut dia kenyang dan takde terbangun.
Thank God, tactic tu berjaya *alhamdulillah*

And, utk dijadikan cerita, pagi tu..masa me tgh kemas2...tgk2 dia tgh hisap pacifier..AIK? mana lak dia jumpa ni? Punyala terkujat..sbb me ambik masa berejam carik tak jumpa..alih2 dia selamba je tgh hisap...
Pastu barula terfikir maybe kat tpt mainan budak2 ni...sbb dia baru je bongkar kotak tu...
Me pun terus punggah kotak2 mainan yg bertimbun2 tu...dan akhirnya jumpa SEMUA pacifier..ya..semua iaitu 5 temasuk yg dimulut dia..haha..

Tak tahula sampai bila Alani nak bergantung pd pacifier ni..
Skrg ni..maybe she still small(still consider small kan...hehe), so mcm takde la nak forcekan utk stop..but, nanti slowly nak hilangkan tabiat dia tu...takut kang jadi j*n*ang lak...hehe...

Thursday, January 8, 2009

Alani

My cute lil princess recently sudah semakin buas. Me tak percayala ramai org ckp, baby girl ni kurang buas dr boy. It maybe depends on the environment and family kot. Mcm Alani, dah ada abg yg boleh 'dibanggakan' kenakalannnya, so tak hairanla kalau diapun mengikut jejak langkah abangnya.

Mari kita lihat Alani's milestones :
1-dah pandai ckp berpuluh-puluh patah perkataan.
cthnya : atuh (jatuh), amek (ambik), i--bu, ABAH (her favorite word), a-dhek(dia la ni...), kejhap (kejap..bila ibunya soh sabar...tunggu), babab (pukul), tatut (takut), ayouok (ayok..bila dia dgr bunyi kuat mcm washing machine ke..), kachut (kasut) , AYER (another favorite word)
dan byk lagila..

2-boleh berlakon!
berlakon tido...cute giler..haha..bila ibu ckp..adik tido!
diapun terus lentokkan kepala...korgh korgh....hahaha..nak pecah perut gelak tgk dia...

nampaknya anak2ku semuanya memang ada talent berlakon la...hehe.

3-dah pandai memberontak
pantang kalau abg ako especiallynya kacau dia..ambik barang dia ke...
huiyo...memang menjerit2..siap pukul2 abg ako...terer anak dara me ni...hehe

4-dah pandai bergaya
kalau nampak je rantai ibu dia...terus sarung kat kepala..pakai.
pandai tolla diorang ni kan..kecik2 dah tahu pakai rantai. abis jahanam semua koleksi rantai2 retro, klasik ibunya...huwaa....
dan, kalau pergi kedai aksesori, terus ambik gelang, speak...handbag kecik ke..besar ke..tak kirala...terus sangkut kat leher..aih...teruk ibunya nanti ni...nak kena kongsi barang.
siap hubby dah pesan..
'lain kali kalau gi kedai aksesori, belikanla dia rantai kecik...'

itula antara skill2 baru anak dara kecil me.
sungguh menggelikan hati dan cute je..

Tgkla ni...gigit baju ibu...nak soh dukung. aiseh...-satu lagi tabiat-MINUM AIR TAK BERENTI sampai abis satu bekas either kotak ke, botol ke...

paling lama dok dlm kerusi ni-10 min..lepas tu...nak kuar!!

Wednesday, January 7, 2009

Ako in skool

AKO

AKO in full uniform

Ako-after shower(tak basah rambut sbb sejukkk...hehe), having breakfast before go to skool.
p/s : home made nasi goreng and nugget...(sendiripun teruja sbb hisabisani masak..huhu)

AKO in SKOOL




Ako just arrived to school. Small table with small chairs!! cute cute-next pix : Teacher Chong collecting books




First task-masukkan objek ke dlm tali-Ako did it well!! Bravo Ako!!-next pic : Teacher Chong explaining the 2nd task.


Queing to wash hand before meal. Ako is the tallest boy in the class...huhuh-after skool-adikpun nak interframe gak...hehe

video