Monday, January 12, 2009

Alani's pacifier

Untill now Alani is still depending on her pacifier to sleep and the most important for her to stay calm in her own world..hehe...mcm dadah lak. For example if she is crying for any reason, just sumbatkan pacifier, and she will stop. Magic kan...
And, also when she is getting and about to sleep, after finished the milk and said 'ABISH !' , sumbatkan pacifier and dia akan golek2...pusing2 selama lebih kurang 10 minit or bergantung pada tahap ketenangan masa tu. Kalau takde org kacau and the temperature is cool enough, she will fall asleep easily.
Altho we dont have A/C, tp kena make sure the fan are turned on and windows are open. Kalau panas, jawabnya tak tido la dia...samala ngan Ako.
Dlm tidopun, kena make sure pacifier tu ada around her. Sbb nanti kalau dia terbangun(separa sedar), she must look for the pacifier and sumbat sendiri. hehe...boleh je jumpa...

And, altho kita tak kasi dia pacifier, tp kalau dia nampak kat mana2..dia mesti mintak...'nak nak'..nak nak'...sambil finger it out.

Mcm tula betapa pentingnya pacifier dlm hidup Alani.

Alkisahnya mlm semlm..kesemua pacifier Alani HILANG!!
Alani ada lebih kurang 3 latest pecifier, and ada 2 old's but still can be use incase of emergency.
But, semuanya tak jumpa...aiseh..punyala me susah hati, round satu rumah..setiap bilik, dapur...semua tpt yg me rasa dia ada masuk. Tp, still tak jumpa..sampaila dia tido....
Skrg ni sepatutnya Alani dah tak bgn mlm utk minum susu, but since she must be awake looking for her pacifier...mepun terpaksala standby bangun mlm ni...nak kena buat susu tgh mlm supaya perut dia kenyang dan takde terbangun.
Thank God, tactic tu berjaya *alhamdulillah*

And, utk dijadikan cerita, pagi tu..masa me tgh kemas2...tgk2 dia tgh hisap pacifier..AIK? mana lak dia jumpa ni? Punyala terkujat..sbb me ambik masa berejam carik tak jumpa..alih2 dia selamba je tgh hisap...
Pastu barula terfikir maybe kat tpt mainan budak2 ni...sbb dia baru je bongkar kotak tu...
Me pun terus punggah kotak2 mainan yg bertimbun2 tu...dan akhirnya jumpa SEMUA pacifier..ya..semua iaitu 5 temasuk yg dimulut dia..haha..

Tak tahula sampai bila Alani nak bergantung pd pacifier ni..
Skrg ni..maybe she still small(still consider small kan...hehe), so mcm takde la nak forcekan utk stop..but, nanti slowly nak hilangkan tabiat dia tu...takut kang jadi j*n*ang lak...hehe...

6 comments:

Tirana said...

Yani...

Anak kak tirana yang sulong sampai dia berumur 9 tahun baru berhenti menghisap jari..hehehe.. Jari ni payah la sikitkan nak buang. Siap dengan tuala busuk dia tu..hahaha..Nak tergelak pun ada. Kalau tak ada jari dan tuala busuk tu..payah benar dia nak tidur..Macam Alani la jugak, kalau terjaga mesti cari those two things. Kalau jari saja memang tak nak..kena ada tuala busuk tu jugak..Risau kalau tuala busuk tu hilang...mengamuk sakan...

::Umi Sufira:: said...

Owh time syaura dulu punyalah payah nak buang itu pacifier....last2 dia kena sakit ulcer banyak2 kat mulut tuh...bila dia nak nyonyot pacifier sakit kan..barulah lega...barulah dia tak heran sama itu pacifier..sampai setahun setengah jugak rasanya..

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

nanti bila dah besar, menda tu akan ilang ngan sendirinyer dik.

YANI said...

Kak Tirana->iyeke? sampai 9 thn? tp, jari tu memang payah sikit nak hilangkan...Alani nasib baikla pacifier je..mcm Ako dgn rabbit dan elephantnya...budak2 ni mcm nak ubat 'penenang' lak kan..hehe...cute..

Mimi->mintak2 takdela lama sgt dia melekat ngan pacifier ni..ni nak masuk sethn setengah dah ni..dah soro2 yamenaito..buruk lak nanti dah besar kan..

Crazybeautiful->mintak2 hilangla kan...jgn dah besar sgt dahle...

SharifaEmairzet said...

Yani,

Irdina akak pon takleh takder pacifie ni masa nak tido... kalau masa main2 boleh saja sembunyikan... terbangun malam, kalo tak jumpa, sure merengek tak berenti laa...

InshaAllah habit ni boleh hilang sblm umur 3 y-o, but dgn 'kerjasama' kita jugakla sebenarnya... nak 'bekerjasama' tu yang payah akak rasa...

nurul iman said...

lawak la..but my niece pun jari laa..nak tito..atomatic jari dlm mulut...tp tu laa kenangan trindah ble dorg besar nnt..")
**tetb xsabar nak kawen lak..hahahahah