Thursday, January 8, 2009

Alani

My cute lil princess recently sudah semakin buas. Me tak percayala ramai org ckp, baby girl ni kurang buas dr boy. It maybe depends on the environment and family kot. Mcm Alani, dah ada abg yg boleh 'dibanggakan' kenakalannnya, so tak hairanla kalau diapun mengikut jejak langkah abangnya.

Mari kita lihat Alani's milestones :
1-dah pandai ckp berpuluh-puluh patah perkataan.
cthnya : atuh (jatuh), amek (ambik), i--bu, ABAH (her favorite word), a-dhek(dia la ni...), kejhap (kejap..bila ibunya soh sabar...tunggu), babab (pukul), tatut (takut), ayouok (ayok..bila dia dgr bunyi kuat mcm washing machine ke..), kachut (kasut) , AYER (another favorite word)
dan byk lagila..

2-boleh berlakon!
berlakon tido...cute giler..haha..bila ibu ckp..adik tido!
diapun terus lentokkan kepala...korgh korgh....hahaha..nak pecah perut gelak tgk dia...

nampaknya anak2ku semuanya memang ada talent berlakon la...hehe.

3-dah pandai memberontak
pantang kalau abg ako especiallynya kacau dia..ambik barang dia ke...
huiyo...memang menjerit2..siap pukul2 abg ako...terer anak dara me ni...hehe

4-dah pandai bergaya
kalau nampak je rantai ibu dia...terus sarung kat kepala..pakai.
pandai tolla diorang ni kan..kecik2 dah tahu pakai rantai. abis jahanam semua koleksi rantai2 retro, klasik ibunya...huwaa....
dan, kalau pergi kedai aksesori, terus ambik gelang, speak...handbag kecik ke..besar ke..tak kirala...terus sangkut kat leher..aih...teruk ibunya nanti ni...nak kena kongsi barang.
siap hubby dah pesan..
'lain kali kalau gi kedai aksesori, belikanla dia rantai kecik...'

itula antara skill2 baru anak dara kecil me.
sungguh menggelikan hati dan cute je..

Tgkla ni...gigit baju ibu...nak soh dukung. aiseh...-satu lagi tabiat-MINUM AIR TAK BERENTI sampai abis satu bekas either kotak ke, botol ke...

paling lama dok dlm kerusi ni-10 min..lepas tu...nak kuar!!

15 comments:

::Umi Sufira:: said...

Alani sooooo cute~!!

Me_Bee N Kids said...

Come lote Alani ...Yang akak plak yang lasak si boy Alif tu le yang bermaharaja lela ..Akak2 including Yaya pun dah sket slow , mgkin dah diturunkan ke boy nih ...:p

Mummy HnH@arnie said...

comelll alani... dah nmp iras ako mase kecik2 laa... ehh, serius ker dier buleh berlakon tido tue? confirm dua2 anak kak yani copy-cat ibu diorang... heheh...

btw, ako mmg layak sungguh laa masuk chinese skool tue... dah laa dier pon chinese look kan... dan, fotogenik sungguh, senyumm jer manjang....

YANI said...

mimi, budak2 semua cute kan...bila dah besar nanti, mesti kita rindu nak tgk diorang baby balik ...heheh(tp, beranak dah taknak :P)..hehe...tukar topik lak.

kak lina, tp lasak2 girl, maybe takleh lawan boy kot..cuma mintak2nya jgnla lebih si ako tu..penat...hehe

arni, tula..mak akupun ckp muka alani dah sama ngan muka ako. pasal berlakon.iye..memang selalu dia berlakon skrg..hahah...agaknya semua ni menurun aku la ni...huwa....kowai2..
ako dah mcm sama je ngan budak lain dlm kelas tu kan. nanti takut org confuse je..

SaDi said...

so cute... mmmuuuaaahhhh :D

shafa said...

baguslah tang bab die suka minum air tuh...
setengah budak xsuke minum air byk...

YANI said...

sadi->cute je kan...hehe

Shafa->bagus..cuma takleh berhenti sampai muntah kekadang..keke

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

alahai comel yer, suka auntie nengok , comel sangat-sangat.

Zyan said...

hahhaa, bab pandai berlakon tuh aku tak nafikan mesti menurun drp ko kot yani..

pasal minum air, anak aku si Imran pun sama, tersangat risau kasik air manis kat dier, tapi kalau air kosong sebotol pun aku kasik

Nurhayati said...

best word "ayouk" hihihi

hmm kat baby chair tu sama la cam Zara.. tak leh dok lama..susah nak makan.. pening2x.

alani comel wokeh.. geram tgk =)

miszrLina said...

very2 cute Alani neh. geget suar nak suh dukung? hik2...


Yani.. ada award utk u...
sile la collect yaaa

Malis said...

Yani...

Alani dah mcm Ako, sebijik...
ikut muka kamu ye....

YANI said...

Crazybeautiful->tima kacih auntie..hehe

Yan->minum air masak kurang..suka minum air vitagen, air ribena air yg kitorang minumla..pantang tgk org minum air...berlakon tu..keke..mcm aku ek..

Yati->ayouk..ha ha.. itula ayat favorite dia...keke..
aah, ek baby memang susah tol nak dok dlm kusi tu..skrg ni stroller pun dah jadi hiasan je.

Ina->aah..gigit soh dukung...isk tak larat nak dukung dah skrg...
award..thx!!

Malis-> dah mcm muka Ako ek...akupun rasa...cuma rambut je kinting...hehe

fazidah said...

Comel nye.. geram jer nak cubit pipi

YANI said...

Fazidah, ni musim tgh membina pipi dan tulang dan otot dan lemak...mintak2 berterusan la...kang kalau kurus, tak comei dan kesian lak nengok kan