Thursday, January 15, 2009

Ibu, kita ni cina ke?

Suatu petang sambil berjalan ke kereta, turun dari rumah Kak Siti.

Ibu : Camne sekolah ako? Ok tak?

Ako : Ok...(jawab dgn takde semangat...penat kot dah petang) Ako suka sekolah.

Ibu : Bagus anak ibu. Ako ada kawan tak?

Ako : Ibu, kita ni cina ke?

Ibu : kakakakkakakakaka. takla..kita Melayu, Islam. Kenapa Ako tanya?

(agaknya anak aku ni start confuse dgn diri sendiri ni..sbb dia byk kawan cina...dan semuanya speak in chinese)

Ako : sajela...(sambil senyum2..)

Ako : Ibu, nama cikgu ako Teacher Chong!

Ibu n abah : Woooo....Ako tahu nama cikgu...dahsyatnya..(sambil masing2 terlopong)

Ibu : Apa nama kawan Ako?

Ako : Adam, Luqman, Mang San..bukan kecemasan tau ibu..Mang San...hahahha

Ibu : hahahahhaha...


and the conversation continues...untill they reach home...

Nampaknya my kid now start figuring out himself...who is he, what races, what religion...
Inila masa yg paling kritikal utk kita betul2 explain everything to our kids kan...diorang akan ingat segala yg kita explain..

7 comments:

Zyan said...

Lawak la plak si Ako nih..

Tp aku setuju, memang masa nih kena explain yang sebetulnya kat anak2..

bak kata pepatah melentur buluh biar dari rebungnya..

YANI said...

Zyan, aku rasa masa nila kita kena betul2 cari makna benda simple2 kan..kena start belajar balik ni...hehe..tula Ako ni dajare lak..

Fakhzan Marwan said...

Yani!

Aku baru tau kau ada blog, hehehhe, the name sounds delicious!

Kem salam ker ako and Alaini..Rindu la kat kau, aku balik nanti jom ah jumpa..

Nurhayati said...

hihihih bijak la Ako ni.. siap explain siap2 taknak mak dia tanya balik..
bijak bijakkkk...

~Cinta Milo Ais~ said...

kelakar la ako ni..siap buat lawak lagi tu hehehe

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

akak pun setuju kita kena explain benda yang betul, tak mau jadi cam orang dulu-dulu banyak sangat berahsia ngan anak-anak, sudahnyer anak gak yang susah

miszrLina said...

hehe. Ako telah konpius..
so camne skrg? dah get used ngan skool? syok la dia ramai kwn2 kan...
hehe