Wednesday, February 11, 2009

Mcm mcm

Kami balik JB emergency minggu lepas ni. Nenek in law merangkap onyang Ako/Alani sakit jantung. Umur dia dah dekat 80 tp selama ni tak pernah sakit. Ni la baru masuk hospital. Kami balik Sabtu pagi sampai JB petang terus melawat dia. Syukur dia nampak mcm sihat je..dlm kita tak tahula kan...but, she's smiling je..

Tukar topik lak. Td ada baca dlm blog Kak lina pasal sis in law dia kena samun. Cerita pasal samun ni...skrg ni byk la jadi..
Dlm last few weeks 1 of my colleague kena samun jugak. Dia dlm perjalanan turun dr kondo dia sesorang petang..alih2 kena samun ngan beberapa lelaki mungkin Melayu berkereta. Diorang tarik rambut, pegang badan..kira mcm sungkurkan kat kereta tu la..pastu terus rampas beg...cabut. Nasib baikla tak kena apa..

Pastu, ada satu lagi kes..yg amat menakutkan pada me berlaku dlm bas RapidKL yg me dok hari2 naik tu.
Incident ni berlaku hari Ahad tengahari. Time tu my friend ni nak ke KL sentral sorang2, dan org ramai dalam bas.
Ada sekumpulan lelaki ni naik bas..pura2 mcm tak kenall each other..dok jauh2..
pastu suddenly diorang pergi kat sorang lelaki ..tutp mulut dia pakai handkechief(mcm dlm movie tu..) agaknya pakai chloroform la...sbb mamat tu mcm pening..pengsan lepas tu...
Sorang tutup mulut, dlm 2, 3 org lagi pegang badan dan terus rampas beg. Lepas tu...diroang tak terus turun. Malah...round dlm bas tu..check sorang2...kot2 ada yg mcm kaya la kot..Dah habis round, barula turun dari bas dengan amannya. Yg sedihnya TAKDE sorangpun buat apa2 dlm bas tu..biar je mamat ni..pening2...dan takdepun org nak repot polis ke...

Tgkla apa nak jadik ngan mesia ni...TAKUT dan TAK SELAMAT..

6 comments:

::Umi Sufira:: said...

kak Yani, memang takut kalu dengar2 balik...salah satu cara mintak dilindungi yang diajar Datuk Fadhilah kamsah ialah, amalkan baca alfatihah, tiga kul dan ayat kursi sblom keluar rumah,mintak dilindungi...

masMZ said...

Den pun dah tak berapa nak konfiden jalan kat kolumpo sensorang sekarang macam doulu2.
Sekarang bila kuar umah, Den baca Bismillah 3x, ayat kursi dan bebanyak selawat.

Me_Bee N Kids said...

Ya Allah , bleh je orang lain buat tatau je ..ke takut kena tikam ker ape kot ..iskk ...kalau akak pun rasanye gerun ajerr ...Mmg betui yani skang too many samun punye kes ...berdoa sgt dilindungi sentiasa :)

Zyan said...

wahhh..begitu sekali ke keadaan sana tuh?? takutnya..

Orang Mesia mcm tak prihatin yek..erm mcm mana nak buat tuh eh??erm..

Nurhayati said...

huhuhu takutnya baca samun tu.. bahaya skang ek.. asal boleh je dorang2 ni.. mintak dijauhkan dari kita..

Maz Al Eidrus said...

memang takut dah nak klua rumah kat Msia skrg... tak mcm dulu2...

btw you've been tagged...

http://ourlivesstory.blogspot.com/2009/02/tagged.html

klu rajin buatle ;)