Thursday, February 26, 2009

2nd day of new life

Terima kasih kepada kawan2 yg sudi meneka lobi manakah itu? dlm my last post. Hari ni dah masuk hari kedua me dah berada dlm company ni. Tp...yg kurang sikit bestnya ialah, kena masuk shift mlm!! sob sob...kena tinggal anak2 utk pertama kalinya kat rumah utk BEKERJA. bila dah kena shift mlm ni, tak tahula nak gambarkan perasaan tu camne....penat, mengantuk, dizzy..tapi yg pentingnya..ada rasa mcm impact yg AMAT besar dlm kerjaya me.
Like me yg memang tak pernah menggambarkan nak kena kerja mlm...tetiba utk first day masuk company baru dgn d very high expectation, tetiba dpt call ckp kena masuk 730PM sampai 530AM.Memang sesuatu yg amat mengejutkan dan terasa mcm maybe ni satu permulaan or petunjuk supaya kita lagi serius kat sini. Kalau boleh, malas dah nak lompat2 lagi..penat woi..nak go thru semua process nak masuk keje ni...mcm2...

Pasal keje mlm...kelam kabut mlm lipas la....carik sape nak tolong jaga budak2..sbb hubbypun keje midshift which is balik kol 11mlm.
So, yg jadi mangsanya ialah...again my youngest brother yg memang boleh harap itu. Kalaula happen dia baca blog ni...memang nak ucap terima kasih byk byk pd sharul. dia memang my lifesaver..sentiasa bersedia jadi bidan terjun kalau me ada problem.

Dan, utk harini plak...terpaksalah tinggal kat rumah babysitter dan bermlm disitu sbb by d time hubby balik rumah, dah mid night...so, mcm nak ambik budak2 tupun..mesti diorang dah tido.

Skrg ni...me sepatutnya dah nak kena tido ni...sbb mlm kang dah nak kena berjaga lagi...9 jam...utk training..utk mendengar tu...bkn nak surf net ke..main game ke..utk dengar training. Memang kritikal sungguh..lepas siap entry ni..nak tido la ni...cadangnya la...hehe.
Eventho sepatutnya nak sambung lagi cerita pasal company ni..tp nantila...panjang sgt la pulak nanti...
Cuma, kesimpulannya setakat ni...ia segah namanya...

Sebelum nak tido ni...nak cerita pasal Alani.
Recently Alani batuk...dan selsema lagi. Setiap kali abis minum susu, dia mesti muntah..mungkin sbb tekak dia gatal dan tak sedap.
So, tadi kami bawak dia gi klinik. First time dr soh pakai nabulizer, sbb kahak dia dah penuh dlm paru2...shock pun ada sbb selama ni tak pernah sampai paru2..lepas pakai nab tu, dia startla mcm nak vomit...tp, dia telan balik..biasala budak2 kan...tak reti lagi.
bila dah tak tahan tgk dia tersiksa mcm tu....me pun korekla dlm mulut dia...dan, lepas tu dia start muntah. Muntah dgn amat banyak..dan penuh dgn lendir sahaja. Lepas muntah, muntah lagi...lepas tu selsema la...lepas tu nangis...muntah....nangis...selsema...berlarutan..
Kesiannya my lil baby....tak sampai hati tgk dia....tp, tgh2 dia mcm tu...terpaksa jugak hantar kat babysitter, sbb mepun perlukan rehat kejap, sebelum masuk keje balik mlm kang.

Masa ni la rasa sedih sgt sgt...
Dimasa anak2 kita perlukan kita, kita tak bolehkan nak tunaikan tanggungjawab kita sepenuhnya...sorry Alani...ibu kena keje..sob sob sob :((

Moga2 anak2 kita dilindungi dan dirahmatiNya. ami-nnn.
dan, apa yg kita buat ni dgn niat nak carik rezeki utk anak2 kita diberkatiNya. amii-n.

2 comments:

Me_Bee N Kids said...

Sian , mmg sian kan tinggalkan budak2 memalam lagi , tapi nak buat camne dah keje ...tak sangka plak shift , anyway gambatte ne !!Yani nara nandemo dekiru yo ..

Atashimo atarashi shigoto mitsuketai na ..:)

Nurhayati said...

kesiannye kat Alani.. mesti la sedih bila jauh ngan anak... tambah plak dia tak sihat kan.. hope get well soon.. hmm be strong and take care... =)