Friday, December 12, 2008

RapidKL, Drive, Rush..PENAT

setelah lebih kurang sebulan dan 2 minggu menjalani aktiviti KENALPASTI, KEJAR dan NAIK bas ni bermula, kesimpulan yg me dpt setakat ni :
1-PENAT
2-LETIH

3-lebih bertenang pergi dan balik keje
sbb pagi : hubby hantar, so cuma siapkan beg kids..kalau dulu, kena berperang nak angkut budak2 ni..but, kesian kat hubby la jugak..sbb setiap pagi alani mesti yeyak...huhu...(benda yg paling hubby takkan buat kalau me around...)
balik keje : ambik kete yg hubby dah parked kat tepi jln je(kat lot kedai, so takyah jln kaki jauh)
n terus ambik budak2 tu agak awal..dlm kol 6.15
4-more quality time with the kids including mandikan, mkn kat restoran(ni yg paling pening..), beli groceries...
5-EXERCISE setiap hari sbb jln kaki approx 5 mins dr rumah ke bus stop, 5 mins dr bas ke ofis dan begitula jugak masa balik..so total dlm 1 hari cardio exercisedlm 20 mins. Good for your health.
6-Penat (eh, did I mentioned this earlier)
7-Jimat

But, I think the most critical time is start from next week whereby my hubby will start his NIGHT shift since Monday. 8pm untill 8am. Maksudnya rutin ku akan berubah :
1-Mlm takde hubby around-kami bertiga only..huhuh
2-RUSH rush on every morning kena bgn awal dr biasa..siapkan brg, angkut kids bawak rumah baby sitter dan
3-pegi keje DRIVE.Me kalau boleh nak naik bas la..tp, sbb kalau naik bas, maksudnya kena hantar budak2 ni gi rumah babysitter dlm kol 645AM. isk..mcm tak sempat je..kesian lak nak kacau dia pagi2..Sampai ofis, kena park(RM6 per day).
Masa balik, DRIVE lagi...(dahla jam..huhu), ambik budak2 tu..pegi kedai carik mkn...baru balik rumah.
Mintak2nya bolehla bgn awal lagi..dan hantar budak2 ni pagi..so, takyahla bawak kereta.
Me bukannya confident sgt nak bawak keta gi ofis ni...tak elok utk jantung...heheh..asyik berdebar2 je sepanjang jln...kalau naik bas...even kena berdiri...blh bertenang je..Drive ni gyaku ni, lagi penat!.....dan, no more penjimatan la kan...point terpenting utk naik bas ni

2 comments:

SaDi said...

:)

Mummy HnH@arnie said...

Lama2 nnt catch up lah tue... Remember, dulu saya kena keluar rumah kol 6:20 sbb nak anta budak2 nie pi umah Tok Wan, plus kejar erl 6:58? Sblm azan subuh dah siap pakai baju keje... dan, kena tepon TokWan sbb dier pon lom bgn tido lagi... huahuahua...

Anyway, dah 4 bulan ajied shift mlm sejak in chrage new projek nih... Next week baru lah hisashiburi ni shift siang balek...

One tip though, maybe leh jimat masa & tenaga tang beli makan dinner tue... Cook simple dish maybe... :)