Sunday, November 23, 2008

U60, U69, U70

ni semua nombor2 bas rapidKL yg perlu me tunggu pagi nakgi keje skrg. aah....skrg gi keje naik BAS!!! hahah..mcm tak percaya je kan..tp, itula rutin harian kami(termasuk hubby sekali) semenjak seminggu lepas. kiranya dah 5 harila dok jadi mcm indonesian, bangladeshian(betul ke ni..?) dan pekerja2 buruh lain yg korang selalu nampak naik bas tu..ramai jugak sebenarnya malaysian dlm tu, cuma mcm kurang menyerlah kot..
my hubby dah start keje shift yg tak menentu...so, kalau dia keje mid-shift, pagi me keluar awal..naik bas..dia hantar budak2 gi rumah babysitter naik kereta..park kereta balik rumah..dan, balik kang i ambik kereta ambik budak2..pastu bawak balik rumah.

luckily, i cuma naik bas depan rumah, dan berhenti kat kl sentral...1 bas je dan menapak cuma dlm 5 min jela...so, kira not bad la kan..cuma, mcm sardin!! huh...penuhnya tak ingat...kena cium bau ketiak masam pekerja2 foreigner la..kena berlaga2 ngan sape2 tah...

ok..me nak senaraikan pro and cons nya naik kenderaan awam ni ek..
kita tgk cons dulu :
1-PACK mcm sardin so kena tahan hidungla..
2-tak tentu masa..kekadang lambat esp cuti sekolah ni...n, kekadang dia kurangkan bil bas...so, jd lagi la ramai org
3-terhoyong hayang sbb traffic kat kl ni faham2 la..dahla lalu jln klang lama....jam tak ingat...tp, sbb bas ada lorong sendiri..so, sepatutnya tak la jam sgt
p/s : kepada pemandu2..jgn lalu kat lorong bas ye..lepas ni..sbb lepas ni ada org akan update dlm blog(mcm saya ni) dan tulis plet number kereta yg kacau laluan bas...keke

pro
1-JIMAT sgt2...
meh kita itemizedkan :
i-sehari transportation cost : RM2 sahaja (read: sehari) maksudnya boleh pakai tiket yg sama utk balik nanti....(seminggu RM10 per person)
ii-no petrol cost--yellek!! langsung tak topup minyak minggu lepas...hoorey!!(jimat RM100 perweek-lepas minyak turun kpd RM2.00 perlittre)
iii-no tol cost--yellek!! bila jln semlm..n, lalu tol..tgk balance tak berganjank..hoorey!!(jimatRM30 per week)
kiranya penjimatan utk seminggu : RM110
so, utk sebulan = RM400+ dan, kurangla kekerapan servis kereta..maksudnya...duit yg jimat ini..bolehla kita gunakan utk....haahaha ni part yg best ni..
1-VACATION
2-SHOPPING
3-SEKOLAH AKO THN DEPAN NI... dan juga utk swimming, piano, taekwando lessons...semua tu still dlm perancangan..tgh survey
2-Ako Alani boleh tido lama sikitla...

kiranya pro yg cuma 2 items, tp bolehla cover utk semua keburukan2 itu....
kawan2 doakan la supaya kami terus tabah utk hadapi semua keburukan tu ya..
amiin..

8 comments:

maya said...

tapi kira ok lah coz dekat jer..
my hubby everday kena tunggu bus seawal 5.30.. dari kajang to pasar seni.. n pasar seni to usj... punya jauh mcm apa...

pegi x per lagi..
but time balik tu memang lepak sesangat coz of jem... so everyday dia akan sampai rumah dalam jam 9 mcm tu... or mbe late.. tgk keadaan..

coz of tht.. dia mengalami kesakitan di sana sini.. n x tertahan nak rempuh semua tu... if dekat mbe boleh tahan.. but if jauh.. memang azab..

sue.anne.na said...

seandainya boleh la kami ni naik bas. huhuhuhu..

ingat lagi naik bas time study kat itm dulu. kuar umah 5:45am paling lambat. naik bas mini pink pulak tu. sampai CM tukar bas 222 ke shah alam. senang cite, dua-dua trip tu dari first bus stop ke last bus stop la. dapat seat, bestla. kalo tak dapat tu, sanggup bersila aje atas lantai. panas pun panaslah.. daripada tak tertanggung bawak buku, beg, bagai..

YANI said...

Maya-->.penatnya tu...boleh bayangkan sgt2..sbb beru dekat camni pun dah rasa kena urut badan ni...badan sakit2..kesian ek ur hubby..dahla kajang..bandar yg memang jam tu..good luck ye..semoga semuanya dipermudahkan...

SuAnn-->betul ke dok dlm bas tu? kalaula boleh duduk kan...tp, takde ruang sebenarnya...penat hoo..naik bas ni kan..

maya said...

2 lah... memang penat2 sangat2 naik bus... lagi2 if x dapat seat... huhu

masMZ said...

YaNi, iNGaTkaN aPa LaRRR siRi2 ko SeBuT Nih!!! :)
TeRiNGaT JuGaK DuLu NaiK Bas Pi KeJe KeNa KuaR Kui 6 PaGi.. NaiK BaS SaRDiN, saMPai oPis FuHHHHH.... MeMaNG HaRuMaN MeLeKaT!!!!!

Mummy HnH@arnie said...

Welcome to the hubby-works-24/7-shift world! :p

Mmg best... Dahlaa jimat toll & minyak, cuti byk, siap dapat shift allowance lagi... Ii deshou... ;)

YANI said...

Masz, tula...penuh mcm sardin...pening!!

Arnie, hahah...tula..tp, sbb shift rezal ni tak menentu..mostly midshift..setakat ni belum mlm...takutla tinggal sorang..kaka...ngada2 ek..but, for sure jimat sgtkan...

Me_Bee N Kids said...

Wah ...jimat manyak tuh ..Bleh sopping ker top up tang expense yang lain ..Beshnye !!