Wednesday, June 25, 2008

RM30 for a bottle of Amoxicillin??

Alani belum baik2 lagi dr batuk...risau betulla. Mlm, takleh tido sgt..asyik batuk2..sampai dia sendiri mcm dah menjeritttt... geram kot..tak berenti batuk...kesiannya....my little girl..kecik2 dah kena tanggung sakit mcm tu....sedih..
Then, kami pegila klinik utk ambik antibiotik. Nak return Dr C at Columbia tu...dia tak bukak klinik mlm semlm...so, heading to ada polyclinic ni..memang kami selalu gi sini sbb dr baik, then murah.

.....dlm kol 10.30pm br dpt jumpa dr. Okla..sambil2 mintak ubat utk diri sendiri..sbb batuk jugak...maybe tu jugak punca Alani tak baik2 batuk..sbb parents diapun batuk2...
Masa kat kaunter, dia kasik ubat batuk, alahan(asst tu kata utk gatal2 kerongkong) dan antibiotik amoxicillin. Kami memang biasa ambik antibiotik ni utk Ako, sbb memang ni je yg dia blh mkn,..lain2 semua takleh..jadi cirit birit. Dan kami memang tahu yg ni memang mahal sikit dr yg lain...pastu, dia ckp total utk Alani RM50.
Terkejut jugak sbb mcm lebih kurang je jumpa pakar..50 utk ubat sahaja, sbb consultation fee mesti dah wave dlm mine's cost(ING).
Masa jumpa Dr C haritu pun dlm RM80, ubat just about RM20 je..itupun 4 ubat..dan semua ubat yg ok(upper class)..Yg ni, ubat batukpun yg jenis murah(kaler dark brown) sama mcm I punya ubat batuk..maybe l a little bit lighter...

Then, hubby tanya sumething like this :
Hubby : ni amoxicillin kan? brp harga?
Clinic Asst : Rm30.
Hubby : ehm biasa I beli RM17 je..(beli masa few mths back kat mediviron klinik). mahalnya..
Asst : Ni yg mahal sikit..biasa kami kasik yg ni...(sambil tunjukkan satu lg jenis antibiotik)..memang harga mcm ni...(sambil buat muka mcm 'akupun bknnya tahu sgt'..)
Hubby : ??..yeke..

The conclusion is
1-semua harga dah naik. (or, memang klinik ni je buat harga sendiri)
2-lagi baik pergi jumpa pakar. Service, consultation, ubat..puas hati..facilities cukup.
3-belila premium utk anak2..in case kalau kena admit hosp..
4-carik company yg cover medical utk the whole famili...

The end. (grr..tak puas hati)

1 comment:

mimi said...

alalala siannya alani... berkahak tak? kalu berkahak lagi kesian masa tido mesti berbunyik... nasib baik area mimi duduk ni ada paed yang bagus and murah...alhamdulillah servis bagus and ubat dia mujarab...