Wednesday, July 2, 2008

Does meal replacement work as slimming product?

Maybe ramai org tersalah anggap yg dgn mengambil meal replacement, mcm herbalife contohnya..blh kurus. Sebenarnya konsep tu salah.

Meal replacement or in malaynya pengganti makanan utama, adalah utk menggantikan makanan utama yg kita ambil seharian...hehe..terbalik je ek..

Recommended pembahagian pemakanan kita utk sehari terbahagi kpd 6 set:
breakfast, snack kol 10, lunch, snack kol 4, dinner and supper.
(tetiba teringat kat MRSM dulu, mkn 6 kali sehari...heheh)

Tujuannya ialah utk mengelakkan kita mkn berlebihan sebab terlalu lapar. Byk dr sarankan pd org yg ada kencing manis utk amalkan mcm ni, even Rasulullah pun soh kita mkn sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang.


But, rakyat M'sia lebih suka himpunkan mkn jadi 3 set je kan...
Mcm ni : breakfast, lunch, dinner.
Tu yg mkn byk sgt sampai balik ofis dah takde kuderat nak bukak mata. heheh..


Ok, lets focus on meal replacement again.

Do you think apa yg kita mkn tetiap hari tu berkhasiat?
Cukup lengkap tak nutrien tu agaknya? Hmm....maybe yes, and mostly no I think.


Sbb itulah kita boleh bergantung pd meal replacement ni utk kontrol diet or pemakanan kita.
MR(short form jela ye, malas nak type) ni biasanya kita gantikan dengan breakfast dan dinner.
Oleh itu pemakanan kita sehari akan jadi :
MR, snack kol 10, lunch, snack kol 4, MR, supper.

Bila kita ambik MR ni, kita akan rasa kenyang sambil dpt nutrien yg cukup lengkap yg badan kita perlu. Kita dah takyah risau sgt kalau tak ambik buah ke, sayur ke, ikan ke..yg penting kena minum air banyakla..atleast 8 gelas sehari.

Dan, of course kita kena jaga pemakanan yg lain2 tu.

Jgnla pegi pulak belasah roti canai, teh tarik time kol 10...kalau dah ambil MR pagi tu. Dah elok2 kalori just nice je..tetiba tambah terus jadik 500(lebih kurangla kot ek..)kalori. Sia-siala usaha kita..


Kesimpulannya, jgn salah anggap yg Meal Replacement = ubat kurus.

MR boleh jd salah satu cara utk kurus. Itu betul. Maybe sebagai tool utk CONTROL OUR DIET, paling tepat.

For me, the most important element utk kurus ialah control our diet, then barula disertakan dengan senaman dan lain2.


Sekian.

2 comments:

yaniyusuf said...

alamak...mslh i skrg ni...takleh kontrol nafsu mkn...help me...help me...huhuhu

YANI said...

hahahah....control makan ni kena ada motivation kot..kalau semua org keliling selera, kitapun susah nak sekat kan..