Friday, July 4, 2008

Probably infected to Pertusis

Due to batuk Alani yg tak baik, dan rasa mcm nak demam lagi, kami bawak pergi klinik pakar Dr. C kat bandar puteri. Semlm siap cuti emergency sbb in conjunction babysitter tu sakit mata.
Nak pegi Dr C kat Columbia, klinik dah tutup pulak. Memang takde rezeki nak follow up kat situ.
After queued for almost 1 hr, dptla jumpa the dr. As what he said, Alani maybe infected to Pertusis bacteria. Sbb batuk dah 2 minggu dan muka jadi merah kalau batuk.

He said that normally Amoxicilin memang takleh kill this kind of bacteria. Yg boleh cuma ada 1 antibiotik. Not remember the name, but from what I googled, I found this 2 types that cure this ; erythromycin or trimethoprim-sulfamethoxozole. And, to use Clarithromycin or azithromycin if these antibiotics cannot be tolerated.

So, we were given antibiotik, dan ubat batuk dan kahak lagi. Plus, satu ubat biji yg pahit. Ubat ni kena hancurkan dan campur ngan ubat kahak. Ubat ni utk kurangkan bengkak saluran esofagus. Skrg dia punya saluran esofagus tu bengkak, tu yg kahak terkumpul, tersekat jadikan dia batuk mcm cuba nak keluarkan kahak tu.


Symptoms infected to pertusis :
-batuk yg panjang(2,3 weeks)
-bagi antibiotik lain, tak cured
-muka jadi merah kalau batuk
-batuk sampai muntah

Puncanya sbb tak ambik vaccin DTP(if i'm not mistaken) masa cucuk 3 serangkai. Tp, mcm Alani dia ambik complete vaccin pun, still kena. Dan, satu lagi berjangkit ngan org lain yg batuk.

Lepas 5 hari kena follow up lagi.
So far, mlm td dia tido lena jugak la..dah takde batuk sgt..alhamdulillah. Harap2nya makin ok. Dan, maybe parentsnya pun kena ambik antibiotik ni, sbb batuk kami memang dah lama, dan tak baik2..hmm...

Some important note : Kalau baby batuk or selesema, selain ubat batuk make sure to give them ubat kahak. Baby ni tak pandai nak keluarkan hingus, kahak. So, ubat ni akan cairkan dan tolong keluarkan kahak masa baby tu batuk.

5 comments:

sultan said...

kalo bayi tua ni dah sebulan batok x baik2 cam ne plak. hihihi....

YANI said...

bayi tua pun asalnya bayi jugak...samala tu..boleh mintak ubat sama.hihihi...

Me_Bee N Kids said...

Kawaii sou ne Alani ..Hopefully , ok lah die yer makan ubt baru nih

mimi said...

Tulah kesian tengok baby batuk tak baik2..lagi2 tebgok dia susah tido and masa tido tu berbunyik..Hopefully Alani cepat sembuh...

YANI said...

Untill today, nampak mcm dah improved a lot. Dah kurang batuk tgh mlm..lega sikit. Mintak2 ok la lepas ni..