Wednesday, September 10, 2008

About healthy

It had been a while since I last updated on any healthy issue.
Neither on myself nor general issue.

Actually untill this moment I still consume herbalife. Dah lebih 4 bulan.
Dan...my weight had lost around 5-6kg. Mcm sikit je kan..but, for me it is a big success.
I think my methabolisme is quite low, so it was difficult for me to lost even 1 kg.
Previously when I delivered Ako, I took almost 2 years to get my weight before pregnant.
But, as Alani is going to be 1 year old on this 27th, I already got my original weight..plus I am nearly to get my ideal weight. huhuhu...lagi ringan dr sebelum pregnant.

And, sbb dah rasa mcm best je badan ringan ni...my current target is 48kg. dah lupa diri lak...hehe. So, bila dpt 48kg, barula nak shopping semua baju suar dan lain-lain yg perlu.
Hm..tula masalahnya..semua suar, kain baju kurung...dah longgar..belt yg baru beli 2 mths back pun dah kena tebuk lubang baru...aiseh...(mengeluh dlm gumbira*wink)
Oleh itu, skrg ini..maintain current diet program...(takdela diet kot sbb puasa kan..), means maintain consume HL and amalkan makanan sihat dan seimbang.

All of you normally take nasi ke utk sahur ke? As for me, mkn nasik ni lagi cepat lapar, so we(me n my hubby) selalu sahur with:
1-oat(hubby)nestum(me) or kekadang masak spaghetti
2-sosej
3-half boil eggs
4-HERBALIFE (me only)
5-kurma n suppliment(wajib)
hubby selalu mknla jugak nasi kalau ada lauk lebih dr berbuka..
For me, kecuali hujung minggu kat rumah mak.. memang cuba elakkan nasi.

So, korang semua selalu sahur apa? Mkn apa yg paling rasa tak lapar?

9 comments:

miszrLina said...

yani..
me toOOoo HL =)
hik2..
xleh la mkn nasik..sure rasa lapar lain mcm nanti...
tp nak consume HL tu..adess...
kena ada budget ar...

Rozamimi said...

Saya wajib makan nasi kalu sahur..tak tahan oo kalau tak makan nasi..huhuhu...salute ngan k.yani yang tak payah makan nasi waktu sahur...By the way turun 6kg memang banyak tuh..;)

Tirana said...

Salam Yani..

Kak Tirana selalu bersahur dengan kurma dan air aje.. Kalau makan pun kuih yang lebih2 waktu berbuka.

Kak tirana perasan, kalau kak tirana makan banyak masa bersahur, siangnya akan menjadi sangat letih. Kalau tak makan, ok pulak..tak rasa letih sangat.

Mummy HnH said...

iyerlah, saya pon nak testify, makan kurma sahaja (5biji) + air masak pon dah jyubun utk sahur sbnrnya.. ;)

shafa said...

Nak mkn nasi mcmna mata xblh buka...minum jer laaa & mkn roti..kenyang ker mkn oat? tapi perut ini kenal nasi jer...

debu-papa said...

tak tahu ape pasal.. tahun nih posa rasa rilek jer.. adakah disbbkan oleh Oat, ataupon Telor omega separuh masak, atau pon Niat puasa yg suci murni ini? hehehe..

Me_Bee N Kids said...

HL mmg dah beli , tapi baru makan sekali jerr ...ishh nih kena gambaru nih ...
Pastuh kurma pun slalu makan masa buka jer ..nak try la jg mkn kurma + mkn lain , energy sket

tun fatimah said...

yani.. best lah dpt turun sampai lebih ringan dari sebelum pregnant! 48kg.. chioyok2!

Yani Yusuf said...

yani...tol la...i pun kalo mkn nasi cepat jer lapar..tp kalo tak mkn nasi..tahan lak lapar tu...tp disebabkn pregnant...kena la gak paksa mkn...tu syarat kalo nak pose...huhu....